23 Nisan 2012 Pazartesi

Fas'ta Fes

Nisan 2008’deki iş için yaptığım ziyaretimde, Fas’ta turistik olarak ziyaret edilmesi gereken (ve bence ilk olarak) yerlerden birinin de Fes olduğunu anladım.  Benim ziyaret ettiğim 2008 senesinde 1200ncü yılını kutluyordu.  Kutlamalar sebebi ile şehir süslenmişti (havuzlar ışıklandışılmıştı vs). 

Fas’ta gördüğüm diğer şehirlere göre çok daha temiz ve düzenli, aynı zamanda da dingin geldi bana.  Fes şehrinin Medina’sı (yani eski şehir merkezi), dünyadaki en büyük araba girilmeyen yerleşim birimi kabul ediliyormuş. 

Medina içindeki Kairoyune (MS 860) camisi görmeye ve gezmeye değer.Yine şehirdeki Kairoyune üniversitesi içinde dünyanın ilk üniversitesi olduğu belirtiliyor.Fes 1175’te imparatorluğun başkenti imiş ve dünyanın o tarihteki en büyük ve en kalabalık şehri imiş.






Fes yakınlarında Volubilis adında Roma döneminden kalma antik harabeler varmış ve oldukça büyükmüş, benim görme şansım olmadı.  İzmir ve Fes kardeş şehirler ve her ikisine de yakın antik şehirler olması (ülkelerinin en büyüğü), tesadüf.







Bizim (ve Arap dünyasının) ülkeye Fas dememizin sebebi Fes.  Daha sonra aynı topraklarda kurulan bir diğer krallık, başkenti Marakeş’e taşımız ve ülkeye kendi dillerinde Maroc, İngilizce de Morocco adını vermiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder